Hopp til hovedinnhold
Undervisningsopplegg
Passer for
  • ungdomstrinn 8-10

Analyse av drikkevann

Illustrasjonsfoto: Drikkevann © Colourbox Illustrasjonsfoto: Drikkevann © Colourbox

Skolen samarbeidet med Porsgrunn kommune og Høgskolen i Sørøst-Norge om tema drikkevannskvalitet. 

Elevene testet råvann, springvann og overflatevann for følgende egenskaper: 

  • Temperatur: Måles umiddelbart etter tapping/henting.
  • Surhetsgrad (pH): Bør ligge mellom 6,5 og 8,2
  • Ammonium: Tegn på forurensing. I råvann finnes fra 0-2mg/l. I drikkevann anbefales ikke høyere verdier enn 0,5 mg/l
  • Karbonathardhet: Viktig fordi det påvirker pH og karbondioksidinnholdet
  • Total hardhet: Totalt innhold av magnesium og kalsium bestemmer vannets hardhet. Hardt vann kan over tid gi bruksmessige ulemper i forbindelse med varmekjeler og varmeelementer
  • Nitrat: Høyt innhold av stoffet er helseskadelig. Kan gi signaler om forurensinger. I råvann er mengden normalt under 5-10 mg/l og stammer vanligvis fra ammonium. I drikkevann skal det ikke være høyere verdier enn 0,25mg/l
  • Nitritt: Forekomst av stoffet i råvann er tegn på forurensing og biologisk aktivitet. Skal ikke være spor av nitritt i vann.
  • Fosfat: Forekomst av stoffet i råvann og behandlet vann kan være tegn på forurensing. Det bør ikke være spor av fosfat i råvann i prøvene.
  • Oksygeninnhold: Oppløst oksygen er en viktig parameter for vannkvalitet. Hvis vannet har høyt næringsinnhold (forurensing) vil oksygenmengden i vannet være lav. Jo mer oksygen, jo renere er vannet. Naturlig vann her normalt 5-6ppm (parts mer million) oppløst oksygen

Elevene tester pH-verdi i drikkevannet © Kongerød ungdomsskole Elevene tester pH-verdi i drikkevannet © Kongerød ungdomsskole

 

Aktuelle hovedområder i læreplanen

Læreplan i naturfag

  • Etter 10. årstrinn
    • Forskerspiren
    • Fenomener og stoffer
Publisert 07. jan. 2014 - Sist endret 15. aug. 2017.